Etusivu > Yhteiskunta > Blondeilla on hauskempaa

Blondeilla on hauskempaa

huhtikuu 24, 2008 Jätä kommentti Go to comments

Värikkäitä kielikuvia viljelevä valtakunnan blondi Viivi Avellan on sitten julkisesti tunnustanut pitävänsä valkoihoisista, ilmeisen heteroseksuaalisista miehistä. Päättelen tämän siitä, että hän on Iltasanomien uutisen mukaan ääneen sanonut, etteivät häntä viehätä ”mokkakikkelit” . Tämä ei luonnollisestikaan sovi punaisen Tampereen elätille, rasismitutkija Anna Rastaalle joka samaisessa aviisissa antaa verbaalipiiskaa Avellanin arjalaisen vaaleille pakaroille.

IS: ”Avellán itse paikkaili lausuntojaan jälkeenpäin sanomalla, että useat hänen tuntemansa naiset, jotka seurustelevat tummaihoisten miesten kanssa, käyttävät myös samaa termiä.
– Ei tuollainen ole mikään selitys. Pikkulapset voivat selitellä tekemisiään sillä, että muutkin tekevät näin, Rastas huomauttaa. Monesti ihmiset eivät miellä itseään rasisteiksi, mutta saattavat tahtomattaankin arkipäivän puheessa käyttää rasistisia ilmauksia, Rastas sanoo. Hän on tutkinut myös median puhetavoissa tapahtuneita muutoksia.
– Nykyisin toimittajat todella näkevät vaivaa löytääkseen neutraaleja ilmaisuja kuvaamaan eri etnisistä ryhmistä tulevia ihmisiä. Avellánin kohdalla, kun hänetkin tähän ammattikuntaan kai mielletään, ei voi sanoa samaa, Rastas jatkaa.”

Rastas on siis sitä mieltä, että:
– Viivin ei pitäisi tuoda esiin miesmieltymyksiään
– Viivi ei saisi selitellä sanomisiaan sillä, että ”muutkin tekevät niin”
– Viivin pitäisi ”neutralisoida” terminologiansa, koska ”muutkin tekevät niin”
– moni meistä on rasisti tietämättään sitä itse

Uutisen perusteella epäselväksi jää, syyllistyvätkö Rastaan mielestä Viivin ystävättäret rasismiin tituleeratessaan seurustelukumppaneitaan ”mokkakikkeleiksi”, vai onko tuollainen vähemmistöihin kohdistuva verbaalinen väkivalta parisuhteessa sallittua silloin, kun tekijänä on valkoihoinen nainen.

Lisäksi Rastaan mielestä Viivin käyttämä ”mokkakikkeli”-sana ruokkii paitsi rasistisia mielipiteitä, myös seksistisiä stereotypioita.
IS: ”Tutkijan mielestä Avellán syyllistyi myös seksismiin.
– Tällaisella ilmaisulla ruokitaan sitä stereotypiaa, jossa tummaihoisiin liitetään selkeästi ylikorostunut seksuaalisuus, Rastas lisää.”

Omaa kieltään stereotypian ja todellisuuden välisestä korrelaatiosta kertonee Viivin ystävättärien tummaihoisista miesystävistään viljelemä seksistisrasistinen ilmaus.
En tiedä miten siellä Tampereella tummanpuhuva kansanosa esiintyy, mutta täällä etelämpänä stereotypiat syntyvät huomioitten tuloksena. Sen jälkeen stereotypioita ruokkivat niitä tukevat huomiot, eivät Viivi Avellanin henkilökohtaiset miesmieltymykset edes värikkäästi radiossa esitettyinä.

Rasismitutkija Rastas epäilee Viivin lausunnollaan aloittaneen vaalityön pyrkimyksenään paikka eduskunnassa. Noniin. Minkälaiset mielipiteet rasismitutkija Rastaan mielestä sitten olisivat hyväksyttäviä mielipiteitä Suomen kansalaiselta, joka kenties haluaa poliittista vaikutusvaltaa suomalaisessa yhteiskunnassa? Kenties sellaiset harkitut ja neutralisoidut mielipiteet joista ei voi päätellä mitä mieltä niitten esittäjä asiasta on? Silloinhan poliitikon mielipide mediassa menettää merkityksensä ja tutkijan mielipide nousee tärkeäksi.
Mistä päästäänkin aiheeseen: mitkä ovat Anna Rastaan motiivit Viivin piiskaamiselle mediassa?

Terveisin, RV

Mainokset
Kategoriat:Yhteiskunta
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: