Etusivu > Yhteiskunta > Kansallishäpeä

Kansallishäpeä

maaliskuu 27, 2009 Jätä kommentti Go to comments

Helsinkiläiselle bloginpitäjälle ja kunnallispoliitkolle napsahti sitten syyte kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Tämä ei tietystikään asioita jo useamman vuoden takavasemmalta seurannutta Yours Sincerelyänne paljoakaan hämmästytä. Veli Octavius taas kirjoittaa suorasanaiseen tyyliinsä älykkyyserojen vaikutuksesta ihmissuhteen onnistumiseen. Minä uskon, että helsinkiläisen bloginpitäjän hommassa on kyse samasta asiasta.

Jussi Halla-aho on selvästikin älykäs mies. Hänen sanankäyttönsä – kirjoituksissa käytetyt kielikuvat ja asiasisällön verbaalinen jäsentäminen – kertoo pitkälle kehittyneestä analyyttisestä ajattelusta. Mutta se kielii myös turhautumisesta vallitsevaan yhteiskuntajärjestykseen. En missään tapauksessa halua laittaa sanoja blogistin suuhun tai ajatuksia hänen päähänsä, mutta tekstejä tulkittuani niistä mielestäni huokuu asenne: ”Tätä maata pyörittävät pääsääntöisesti idiootit – ehkä kansanvaltaisesti valitut – mutta siltikin määritelmän täyttävät”. Ja se on asenne,  jota näennäisdemokraattisen Suomen graniittilinnakkeissa lymyävä valtaeliitti ei kansalaisten taholta sulata.
Ongelma on se, että Jussi Halla-aho on myös poliitikkona kokematon. Hän on kirjoituksissaan käyttänyt ilmaisuja, jotka nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä on helppo kääntää todisteeksi häntä vastaan. Edellisen kirjoitukseni ajatus lainsäädännön painotuksen siirtymisestä on Halla-ahon tapauksessa saanut tähänastisen huipennuksensa – ”kaikkea mitä sanotte, voidaan ja tullaan käyttämään todisteena teitä vastaan”. Nyt käsiteltävässä asiassa todisteeksi riittävät asiayhteydestään irroitetut virkkeet.
Pyrkimyksessään tuottaa kansantajuista tekstiä aiheesta, joka virallisessa liturgiassa kääritään epämääräisten, positiivisuutta henkivien pseudoilmaisujen viittaan, Halla-aho on ampunut itseään (lyhyellä tähtäimellä) nilkkaan. On nimittäin niin, että suomalainen vihervasemmistolaista ajattelua suitsuttava media – jolla sivumennen sanoen on yli 40 vuoden kokemus Suomen kansan mielipiteen muokkaamisesta – tietää tasan tarkkaan, miten kansalaisten muodostamaa kuvaa julkisuuden henkilöistä muovaillaan. Sanoma-konsernin mediat, H- ja IS etunenässä, sekä stalinistien viimeinen linnake, YLE,  ovat kuukausikaupalla uutisoineet ”rotutohtorin muukalaisvastaisista kirjoituksista”. Samat mediat tietävät hyvin, että suuri osa kansasta on tyytyväisiä siihen, että joku muu (tässä tapauksessa toimittajat ja sittemmin valtakunnansyyttäjä) lukee, analysoi ja kertoo mielipiteensä lukemastaan lehden sivuilla tai TV:n ajankohtaisohjelmissa siitä, millainen mies ”kohukirjoitusten” takana on. Kuinka moni teistä on tuominnut Adolf Hitlerin tai Martin Luther Kingin ajatukset avaamatta kertaakaan heidän kirjoittamiensa kirjojen sivuja? Lehteen painettu tai televisiossa kerrottu tulkinta on siis kansalaisten mielissä asiain tila – mielipiteet muodostetaan toisen käden tulkintojen kautta. Media ja sen kättä ruokkiva, mutta siitä myös syövä poliittinen eliitti virkamieshännystelijöineen tietää, että keskivertokansalaisen mielestä esitutkinnan kohteeksi joutuminen on jo sinällään todiste syyllisyydestä, syytteen nostaminen vastaa teloituskomppanian eteen joutumista ja oikeudenkäynti on lopullinen niitti sille, että syytetty on kansan silmissä rikollinen loppuelämänsä – oikeuden päätöksestä riippumatta.
Tätä on politiikka ja Jussi Halla-aho on tällä päivämäärällä menettänyt poliittisen poikuutensa; nyt on aika antaa niille takaisin täydeltä laidalta. ”Ruutia” ja ”tykinkuulia” riittää.

(Disclaimer for idiots: Edellinen lause on tarkoitettu tulkittavaksi kielikuvana, eikä sitä tule missään tapauksessa ottaa väkivaltaisena uhkauksena. Sen ei ole myöskään tule kiihottaa ketään väkivaltaisuuksiin tai yhteiskuntarauhaa heikentäviin tekoihin. Kirjoittaja ei vastaa lukijalle lauseen lukemisen seurauksena syntyvistä mielleyhtymistä eikä mielleyhtymien herättämistä tunnetiloista.)

Niin, että mitenkö tämä liittyy älykkyyseroihin?

————————————-
Edit: Ylempänä puhun virallisen median kokemuksesta ja kyvyistä mediakuvan muokkaajana. Seuraava ”uutinen” julkaistiin HS:ssa 8 tuntia Halla-ahon syyttämispäätöksen vahvistumisen jälkeen: Rasismin ja väkivallan torjunta saamassa pääpainon nettivihjeissä

Mainokset
 1. maaliskuu 27, 2009 15:44

  Hieno kirjoitus ja analyysi tilanteesta. Vallankumous tehdään, mutta se tulee demokraattisen vaikuttamisen keinoin.

  Mitä sen eteen voi tehdä? Äänestä oikein. Älä maksa YLE:n tv-lupaa. Hylji R-kioskeja. Älä koskaan osta Ilta-Sanomia. Lopeta Hesarin ja Aku Ankan tilaus. Soita kansanedustajallesi ja kysy missä mennään. Potki Amnestyn ja SPR:n lippaat kumoon.

  Ja kaikista tärkein: levitä sanaa. Kerro faktat, koska totuus voittaa aina.

  Yksinkertaista, koska jokainen VOI vaikuttaa.

 2. Lottovoittaja
  maaliskuu 27, 2009 21:16

  Totta joka sana. Jokainen VOI, jokainen SAA ja jokaisen TULEE vaikuttaa.
  Eniten minua nykytilanteessa huolestuttaa se, että valtaklustereitten keskushahmot pyrkivät tappamaan keskustelun vaikeista aiheista ja keskittyvät kiinnittämään kansalaisten huomion sirkustemppuihin. Ykkösesimerkkinä ”pesä-masa”. Peelo kuvittelee itse voivansa käyttäytyä kuin 13-vuotias perjantaina limudiscossa, mutta samalla on haastamassa oikeuteen kaikki, jotka ”häntä vastaan rikkovat”. Sairas tyyppi.
  Valtion ”johto” on johtamassa käytöksellään yhteiskuntaa tilanteeseen, jossa lyhytpinnaisimmilta pettää pelihermo ja lopputulos on huono kaikkien kannalta – eritoten syyttömien, sijaiskärsijöiksi joutuvien oikeasti työperäisten maahanmuuttajien.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: